Page 10 - Groot Nyvendaal - 9 Schitterende appartementen in Velp
P. 10

10
 De historie van de locatie van “Groot Nyvendaal”
 De schitterende locatie op de hoek van de Rozen- daalselaan en Ringallee (in het verleden Eikenlaan) heeft een lange historie. In 1886 werd de grond door Ada Catharine baronesse van Torck van Rosendaal verkocht aan G.W.F. baron van Neukirchen genaamd Nyvenheim. Hij liet hier een villa met koetshuis bouwen in de destijds erg populaire neorenaissance- en chaletstijl. De villa werd in 1902 door de nieuwe eigenaar A.A. del Court tot Krimpen uitgebreid met een uitbouw en een schuur.
Helaas werd de oude villa in de oorlog onherstelbaar beschadigd. Na de oorlog is deze dan ook afgebroken. Het Koetshuis bleef wel gespaard. Hier vestigde zich manege Vollaard, waar vele Velpenaren rijles kregen in de rijbak op de plek van de oude villa.
In de jaren ’70 bouwde de familie Luteijn op de plek van de verdwenen villa het huidige gebouw, waar wonen gecombineerd werd met een kantoor.
De naam van het nieuw te bouwen complex verwijst naar de bouwer van de historische villa, G.W.F. baron van Neukirchen genaamd Nyvenheim, die zijn sporen
in de omgeving achter heeft gelaten als onder andere oprichter van Vitesse en de Rozendaalse golfclub.
De architect en de ontwikkelaar hebben zich voor het ontwerp van het nieuwe appartementengebouw laten inspireren op de vormgeving van de oude villa. Dit is terug te zien in de torentjes, de verspringende bouw- massa en de hoogteverschillen. Groot Nyvendaal zal de oude grandeur doen herleven en weer recht doen aan deze prachtige locatie, met uitzicht over het Rozendaal- se gedeelte én het Velpse gedeelte van de laan.
Het moderne nieuwe gebouw wordt duurzaam en is voorzien van nieuwe technieken. Uniek in Velp, waar nog geen energiezuinige appartementen gebouwd zijn.
Het direct naastgelegen koetshuis de Wiardi Hoeve is een gemeenlijke monument. Dit wordt momenteel getransformeerd tot zorgwoningen en een hospice. Hier wordt het straks mogelijk om met veel comfort te blijven wonen met behulp van hoogwaardige zorg.
Groot Nyvendaal
Duurzaam en energiezuinig
Het Koetshuis – Wiardi Hoeve
  

   8   9   10   11   12